
Deşi suntem în permanenţă înconjuraţi de sunete, atât la locul de muncă cât şi în oricare alt loc, în majoritatea cazurilor ne putem desfăşura activitatea ignorând zgomotul ambiental.

Dar odată cu creşterea nivelului zgomotului, acesta devine un factor poluant care dacă este permanent, influenţează negativ nivelul de performanţă profesională, fiind de foarte multe ori cauza oboselii, nervozităţii sau a diminuării cantitative şi/sau calitative a calităţii activităţii prestate.
Pentru om, limita medie de suportabilitate este de 65 dB iar intensitatea maxim tolerabilă este în jur de 80-100 dB, dar ea variază în funcţie de frecvenţă.
În momentul de faţă, oamenii de ştiinţă studiază acţiunea poluării fonice asupra organismului uman. Cercetările actuale au demonstrat că un nivel foarte mare al zgomotului acţionează într-adevăr negativ, dar şi liniştea foarte apăsătoare este cauzatoare de nelinişte. Prin urmare, sunetele cu o anumită intensitate sunt necesare. Fiecare persoană are un anumit nivel de toleranţă la zgomot intrând acum în joc factori precum vârsta, starea de sănătate sau chiar temperamentul.
Despre zgomot
Zgomotul este definit ca un complex de sunete fără un caracter periodic, cu insurgență dezagreabilă aleatoare, care afectează starea psihologică și biologică a oamenilor și a altor organisme din natură.